KARAÇAY - MALKAR TÜRKLERİNİN KÜLTÜRÜ



KARAÇAY - MALKAR KÜLTÜRÜ

Karaçay-Malkar bölgesi sadece Kafkaslar’ın değil, dünyanın en yüksek ve sarp dağlarına sahip bölgelerinden biridir. Karaçay-Malkarlılar, Kafkasya ile ilgilenenlerin dışında çok az kimsenin adını duyduğu Kafkaslar’ın sarp ve derin vadilerindeki köylerde yaşayan küçük bir Türk topluluğudur. Tarih boyunca kendilerine Tavlu (dağlı) ismini alan Karaçay-Malkarlılar, Sovyetler Birliği döneminde ikiye ayrılmışlardır. Karaçaylılar, Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır. Bugün iki ayrı halkmış gibi görünseler de, gerçekte aynı dil, tarih ve kültürü paylaşan tek bir halktırlar. Karaçay-Malkar bölgesinden yükselen Elbruz Dağı bu iki kardeş halkı birbirinden ayırır. Elbruz Dağı’nın doğusundaki dağlık arazi Malkar bölgesini oluştururken, batısındaki dağlık arazi Karaçay olarak anılır.



Dil

Karaçay-Malkarlılar Dağıstan’da yaşayan Kumuklarla birlikte Kafkasya’nın Türk kökenli halklarını oluştururlar. Her iki halk da bugün Türk dilinin Kıpçak lehçesine giren dillerde konuşurlar. Ancak Karaçay-Malkar dili Türkçe’nin tarihi özelliklerini daha çok korumaktadır.

YEMEK KÜLTÜRÜ 

Bilamuk(Un Çorbası) 
Kavurdak Gırcın (Kıkırdak Ekmeği) 
Taba Gırcın (Tava Ekmeği) 
Kak 
Gardoş Hıçın (Patates Börek) 
Bışlak Hıçın (Peynir Böreği) 
Et Hıçın 
Karakay 
Kaşık Börek 
Carkoy 
Cörme 
Sohta


KARAÇAY ADET VE GELENEKLERİ

Kafkas-Karaçay âdet ve geleneklerinin bütün canlılığı ile yaşatılır. Ancak bazı köylerde 1960’lı yıllardan itibaren dil ve kültür asimilasyonu, tarımda makineleşme ve buna bağlı olarak hayvancılığa bağlı geleneksel hayat tarzındaki değişme, kentleşme gibi sosyolojik ve ekonomik faktörlere bağlı olarak köylerin geleneksel yapısı da değişmeye başlar. Ancak köy halkı her şeye rağmen dil ve kültürlerini, eski âdet ve geleneklerini yaşatmayı büyük ölçüde başarmaktadırlar.






Leave a Reply