YUNAN KÜLTÜRÜ


Kökenleri zamanın gölgesinde kaybolan gelenekler. Homeros’un gününden beri gözlenen kültürel uygulamalar. Etkileyici gelenekler çoklu sosyal katmanlar, ekonomik ve adetlerin önemiyle farklı kavimlere ve bölgelere bağlıdır. Dini törenler belirli yerler, topluluklar ve tatillerle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır.

Bu antik kara parçasının derin köklerini, burayı başka yerlerden ayıran şeyleri keşfedin. Girit’ten Makedonya’ya Ege’den İyonya adalarına Yunan gelenek ve yerel göreneklerini tanıyın, bu ülkenin geleneklerinin ve göreneklerinin zenginliği, çeşitliliği ve rengi sizleri şaşırtacaktır.

Geleneğe Dalış Yapın: Gelenekler & Dans


Yunanistan'da, gelenek hala hayatta. Tatiliniz esnasında burada geleneksel kostümler giyen yerlilerle tanışacaksınız. Batı Girit’te yaşlı erkekler hala yüksek çizmeleriyle, golf pantolonlarıyla ve siyah püsküllü mendilleriyle gururla övünmektedirler; Karpathos’ta kadınların iki gelenek setleri vardır, basit olan her gün içindir ve çok ince işlenmiştir, renkli olanlar iste festivaller ve düğünler içindir; Metsovo’da özel günlerde işlemeli yelekler, yünlü şapkalar, dokuma pantolonlar ve takunyalar giyen erkekleri göreceksiniz.

Belki Yunanistan’ın günlük kültüründe ‘mevcut’ olan çok daha güçlüsü geleneksel danslardır. Yunan toplulukları her yerde dans etmeyi severler, çiftler halinde veya halka halka, genç ve yaşlı ve dansta birbirlerinin vatanlarını ve köklerini, birbirlerine bağlayan bağları kutlarlar. El yapımı geleneksel enstrümanlar çalan müzisyenler tüm yıl boyunca festivallerin ve partilerin ritmine katkıda bulunurlar.

Yunanistan Gelenek ve Görenekler

Doğum, vaftiz, nişan, düğün, cenaze: yaşama şekil ve tanım veren kilometre taşları ve bir kişinin toplumdaki yeri. Şanslıysanız, Yunanistan tatiliniz aşağıdakileri gözlemlemenizi ve hatta yer almanızı içerecektir:

Gelini giydirme ve düğün yatağında erkek bebek zıplatmayla başlayan geleneksel düğünler. Kiliseye kadar müzisyenlerin eşlik ettiği gelin. Özellikle Lefkas’ın karmaşık düğün ritüelleri. Yakılan Maniot ağıtları, müzik eşliğinde diğer dünyaya yolculuk.

Ve her yerde festivaller bulabilirsiniz ancak Patras maskelerin, bereket sembollerinin, kışkırtıcı davranışların, vahşi müziğin, sonsuz dansın, şakaların -çoğu putperest bereket ayinlerinde kökleriyle birlikte- olduğu Paskalya orucunun katılığından önce geldiği en organize ve ünlü kutlamalarıyla övünür.

Kül Çarşamba’ya eşdeğer Temiz Pazartesi, etsiz piknikler ve uçurtma uçurma partileriyle 40 günlük oruç döneminde başlamaktadır.
Sonbaharda, Girit’te ve Ege adalarında aile domuzlarının kesimi ; Mayısın ilk gününde güneşin doğuşundan önce Mayıs çelenkleri yapılır ve yaz dönümü arifesinde bunlar yakılır; ve Zakynthos’ta 14 Eylül’de Gerçek Haç günü ekmeği mayalamak için kullanılan unu ve fesleğeni kutsamaktadır.


Yunanistan'da Etnik Çeşitlilik ve Gelenek

Ulah, Giritliler, Epirotlar, Makedonlar, Ege ve İyon ada sakinleri, Pontus Yunanlıları (Kafkasya), Küçük Asya ve Mısır, Pomaklar, Traklar, Tsakones, Sarakatsans, Maniots, Arvanitler (Arnavut kökenli) ... Yunanlılar kökleri derin ve karmaşıktır. Kökler yüzlerce yıl öncesine dayanabilir ve dünyanın çoğu köşesine ulaşır.

Sonunda Yunanistan’a yerleşen, bazı göçebeler, bazı yerliler, eski antik koloniden bazıları büyüleyici bir kavim mozaiği. Böylesine küçük ancak sınırsız bir ülkede eşsiz çeşitlilikte nüfus. Açık ufuklarla denizcilerin ülkesi. Düzinelerce farklı insanlar. Onları birleştiren büyük 'ulus' içinde küçük çemberlerdir.

Her birinin kendine özgü gelenekleri, görenekleri, tutumları, tatilleri, mutfağı ve yerel ürünleri, sanatıyla, kostümleriyle, mimarisi, dansları, deyimleri ve lehçeleri vardır. Yunanistan’daki ünlü ve az bilinen varış yerlerine seyahat ederek her birini tek tek keşfedin. Buraları farklı kılan, kendilerine özgü özelliklerini, onları bağlayan özellikleri araştırın. Festivallerine, günlük yaşamlarına ve sembolik ritüellerine katılın. Özgünlükleri, aşk ve gururları karşısında mest olacaksınız, her grubun kendi vatanları ve kökleri vardır. Aşk ve gurur sunarlar ve ilgi gösteren herkesle paylaşırlar.

Yemek Kültürü

Eski Yunanistan'da insanların yiyecekleri zengin de olsa, fakir de olsa oldukça mütevazı idi.
Fakirler soğanla
tatlandırılmış arpa ve yulaf lapası yerlerdi. Şehir festivallerinde tanrılara kesilen kurbanlar haricinde halkın çok azı et yeme lüksüne sahipti. Fırıncılar günlük olarak ekmek çıkartırdı ve şarap, sudan sonra en önemli içecekti.

Yemekler genelde üç öğün üzerine kuruluydu. Sabah, öğlen ve akşam üzeri öğünleri vardı. İnsanlar kahvaltıda şaraba banılmış yulaf ekmeği yerlerdi. Eğer biraz zengin ise bunun yanına zeytin ya da incir eşlik ederdi.

Daha zengin olanların gücü domuz veya keçi kesmeye de yeterdi. Sığır eti, sadece hükümdarların ve üst düzey insanların tatmaya tâbi olduğu çok lüks et çeşidi idi. En ucuz et çeşidi yine de domuzdu. Hür bir işçi üç günlük ücreti ile ailesini doyuracak kadar domuz eti satın alabilirdi. Yemekler genelde dörtgen, bazen de yuvarlak bir masa etrafında yenirdi. Masa ayaklarının hayvan ayağı gibi oyulması âdetti.


Leave a Reply