İÇ ANADOLU BÖLGESİ

 

Türkiye’nin orta bölümünde bulunan bölge İç Anadolu Bölgesidir. Bölgede bulunan Ankara ili aynı zamanda ülkemizin başkentidir. Başkentimiz Anlara ili ise Ankara keçisi ile ün yapmış bir şehirdir.

Tarım, turizm, yer altı kaynakları ve endüstriyel açıdan büyük bir zenginliğe sahip olan İç Anadolu Bölgesinde aynı zamanda bir çok tarihi mekan yer almaktadır.

İç Anadolu Bölgesine ait bazı yerel Şive (ağız) örnekleri;

Abaam: Bir tür şaşırma ünlemi
Ağzına bağale bi: Söylediğine bak hele
Ağzını ayırmak: Tembellik etmek, iş görmemek
Alamaç: Ateş
Apsu: Pardon
Avgın: Ark, oluk
Bıldır: Geçen yıl
Biil: Bu yıl
Cacık cucuk konuşma: Boş boş konuşma, saçmalama
Carı: Çabuk, acele

İç Anadolu Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

Ankara Köfte
HUNNAK
Kayseri Köftesi
Desti Kebabı (Yozgat)
NOHUTLU YAHNİ (KONYA)
Sulaç (Karaman)
Ankara Tavası
Madımak (Yozgat)
Çiğ Börek (Eskişehir)

İç Anadolu Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;


ÇELİK ÇOMAK :
Bu oyun iki grup arasında oynanır. Gruplar en az ikişer kişiden oluşur. Oyunda biri 30 cm. diğeri ise 70 cm.lik iki sopa bulunur. Düz bir yere çizgi biçiminde küçük bir çukur açılır. Çukurdan 20 adım geride bir çizgi çizilir. Oyunda ebe yoktur. Oyuna ilk önce hangi grubun başlamasını belirlemek için seçim yapılır. Seçimi kazanan grup oyuna başlamak için hazırdır. Karşı gruptan bir kişi elindeki uzun sopayı önceden açılan çukurun üzerine yatay olarak koyar. Oyuna ilk başlayan kişi önceden çizilen çizgiden elindeki küçük sopayı çukur üzerindeki sopaya atar. Vurur ise oyuna başlar. Elindeki büyük sopa ile küçük sopayı havaya kaldırır ve vurur. Küçük sopanın düştüğü yere kadar oyunu kaybeden gurubun oyuncuları sekerek gider. Oyun bu şekilde devam eder.

DOKUZ KİREMİT :
Oyun en az 6 kişi ile oynanır. Oyun aracı olarak 9 adet düz kiremit parçası ve top ile oynanır. Oyuncular kendi aralarında iki gruba ayrılır. Kız- oğlan karışık oynanabilir. Her grup kendi arasında bir ebe seçer. Oyuna başlamak için gruplar arasında seçim yapılır. Seçimi kaybeden grubun ebesi 9 adet kiremidi üst üste dizer. Oynama hakkını kazanan grubun bir elemanı topu eline alır ve kayalara doğru üç defa atar. Kayalar yıkılırsa taşların başını bekleyen ebe topu kapar. Bu sırada oyuna başlayan grubun oyuncuları yıkılan taşları üst üste koymaya çalışır. Ebe ise koydurmamak için ona topla vurur. Topla vurulan kişi oyundan çıkar. Eğer oyuna başlayan grup yıkılan taşları üst üste koymadan vurulursa ebelik onlara geçer. Oyun bu şekilde devam eder.

İç Anadolu Bölgesinin Gelenek ve Görenekleri

İç Anadolu tarihimize en yakın şahitlik eden bölgemizdir. Gelenek ve göreneklerimize burada yoğun şekilde yaşanmaya devam ediliyor. Tarih onları değiştirmediği gibi geçmişlerine daha çok sahip çıkmalarını öğretmişlerdir.

Çorum’da Türkmenler tarafından kış aylarının sonunda “Köse Gezdirme” etkinlikleri yapılır. Civar köylerin katıldığı etkinlerde bin yıl öncesine dayanan gelenek görenekler burada yaşanır. 1530’lu yıllarda kışın biterek ısınmasıyla koyunların kuzulamasına 50 gün kala şenlikler yapılır. Ekipler tek tek bütün evleri dolaşarak eğlenceli oyunlara davet ederler. Akşam vaktinde bir araya toplanan köylüler halay çeker, sohbet eder, yemek yer, konuşmalar yapar gülüp eğlenirler.

Halk Oyunları

Sinsin oyunu: Meydanın ortasında ateş yakılır, erkekle
çevresinde dizilerek halka oluştururlar. İki kişi birbirlerini kovalar ve sonra ateşin üzerinden atlayarak kime dokunursa bu sefer o kovalamaya devam eder. Oyun davul zurna eşliğinde oynanmaktadır.

Serçe oyunu: Tek başına oynanan yöresel onlardan olup oyuncu ortaya gelerek elindeki mendili yere bırakır. Diz çökerek ağzı ile mendili yerden alarak bitirir. Davul zurna eşliği ile oynanır.
Öteyüz oyunu: Erkeklerin halay gibi oynadıkları oyundur. Davul zurna eşliğinde oynanır.

Eminem oyunu: Kadınların türkü söyleyerek halay çektikleri oyunlardandır. Erkekler oyunu oynarken çok daha hızlı el ve kol hareketleri yaparlar.

Yöresel Giyim
Günlük giyimde ev içi giysilerdir. Ev içinde işlerini yaparken giydikleri şalvardır. Şimdiki giysilerde o kadar değişiklik yoktur. Aksaraylı kadınlar şalvar ve işlikle (gömlek) giymektedir. Tarih boyunca şalvar özelliğini kaybetmeyerek halen giyilmektedir.

Leave a Reply