AKDENİZ BÖLGESİ


Ülkemizin sıcak yerlerinden olan Akdeniz bölgesinde Akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir. Sahilleri ile deniz turizmi çoğunluktadır.
Akdeniz bölgesindeki doğal güzellikler arasında Manavgat şelalesi, İnsuyu Mağarası,Cennet -cehennemi obrukları, Kovada gölü, Damlataş mağarası, Eğridir gölü ve söğüt yaylası.
Akdeniz bölgesindeki tarihi yerler, st.pierre kilisesi, Olimpos kenti,Aspendos,Kız Kalesi, Perge antik kenti, Habib-Neccar Camii, Alanya kalesi, Alahan Manastırı ve Kahramanmaraş’taki tarihi evlerdir.
Akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri, Künefe, Anada kebabı, İçli köfte, kaytaz böreği, belen tava, etli kömbe, mercimekli köfte, zeytin salatası ve Maraş tarhanası.
Akdeniz bölgesinin müzik aletleri,Yörede kullanılan halk sazları, davul, zurna, bağlama, kabak kemane, sipsi, parmak curası ve üç telli bağlamadır.
Akdeniz bölgesi halk oyunları, Zeybek, teke, bengi, semai, türü oyunlar oynanır.
Akdeniz bölgesi el sanatları, halıcılık ve kilimcilik, iğne oyacılığı, bakırcılık, demircilik, bıçakçılık, tahta ve sedef oymacılığı gibi el sanatları yapılmaktadır.
Akdeniz bölgesi yöresel kıyafetler, kadınlar başa, fes yemeni ve tülbent takarlar. üzerine fistan, yelek, şalvar ve bele kuşak takarlar. Ayağa çorap ve yemeni. Süslemelerde pul ve boncuk kullanılır.
Erkekler, Başa, takke, fes ve terlik kullanılır. Üzerine gömlek, yelek, şalvar ve bele kuşak takarlar. Ayağa çorap ve yemeni giyerler.

Akdeniz Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;
Abo = hayret ifadesi
anarya = arka, geri
araya gitmek = ziyan olmak
asortmen = esofman
banadura = domates
barnak = parmak
bayaktan = az önce
bici bici = su muhallebisi
bider = tohum
bocit = bakir sürahi (sonradan alüminyuma döndü)
böcük = küçük böcek
bos bosçu = eski amerikan esyalari satan
bögü = zehirli örümcek
cere = kulplu testi
cibindirik = cibinlik
cillop = piril piril
cinik = ufak
cilk = çürük
cıncık = cam
cırlazmak = mizikçilik yapmak
cülük = civciv
çağırdak = çekirdek
çul = kilim, yer yaygisi
deel mi = degil mi
dene = tane
demikten = biraz önce
deyha = iste orada
dezze = teyze
dad = lezzet
dandik = ise yaramaz
davsan = tavsan
essah = sahi
ezvahane = eczane

Akdeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;

· saklambaç
· üç/beş/dokuz taş
· uzun eşek
· ip atlama
· güvercin takla
· esir almaca
· köşe kapmaca
· kare kapmaca
· elim sende
· misket
· topaç
· seksek

Akdeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

Adana Mantısı
Mercimek Çorbası (Adana)
Antalya Piyazı
Humus
Nohutlu Etli Bulgur Pilavı (Adana)
Namaz Çorbası (Adana)
Sini Köftesi (Çukurova)
Kabune (İsparta)
Yalvaç Keşkeği (Isparta)
Adana Usulü Pırasa
Yuvalak (Antalya)
Adana Usulü Etli Kabak Dolması
Kabak Helvası (Burdur)
Kuru Patlıcan Dolması (Adana)Künefe (Hatay)
Şık Mualla (Hatay Reyhanlı)
Tantuni (Mersin)
Ekmek Hamurundan Nokul
Adana Çorbası
Bumbar Dolması
Tuzlu Yoğurtlu Yumurta (Antakya)
Zahter Üfeleme (Antakya)
Alanya Bifteği
Vartapet
Adana Usulü Bulgur Pilâvı
Kıbrıs Rostosu
Sac Kakacı (Hatay)
Zırbaç
Hibeş (Antalya)

Her yörenin kendine özgü çok çeşitli gelenek ve görenekleri vardır, bu gelenek ve görenekler o bölgenin insanının kültür mirasıdır. Akdeniz bölgesinin de bir takım gelenekleri vardır. İşte onlardan bazıları yazımızda sizler için anlatılmaktadır.

DÜĞÜN GELENEKLERİ

Kız İstemede Mendil Düğümleme: Gelinlik çağına gelen genç kızlara çevrede dünürcü gelinir.Bu dünürcüler bir tane olabileceği gibi aynı anda birden fazla da olabilir.Kıza gelen dünürcülere kız babası düşüneceğini söyler.Kız babası kıza doğrudan doğruya kiminle evlenmek istediğini soramadığı için bir kadın tarafından kıza kaç tane taliplisi varsa o kadar ayrı renkte mendil getirilir.Bu mendillerin kime ait olduğu da söylenir.Kızın kime gönlü varsa o kişiye ait mendili düğümler ve böylece kiminle evlenmek istediğini belirtir.

Düğün: Babası oğlunu çağırır,oğlan diz çökerek oturur.Baba oğlum falan adamın kızını sana
isteyeceğim,git kızı uzaktan gözet der.Oğlan kızı beğenirse arkadaşlarıyla babasına haber gönderir.Oğlan babası iyi konuşan ,ağzı laf yapan bir komşusu ile dünüre gider.Oturup uzun uzun sohbet ederler.Olan tarafı çekingen davrandığı için bir türlü konuya giremez.Ziyaretin sonuna yakın komşusu Allahın emri üzeri Peygamberin Kavli üzeri oğlumuz falancaya sizden hısımlık diliyorum der.Kız babası başını eğerek sonra cevap veririz biraz düşünelim der.Daha sonra ikinci bir ziyaret gerçekleştirilir.Geçen günkü sözümüz ne oldu diyerek söze başlanır.Kız babası yine başını eğerek cevap vermek istemez,düşünelim der.Oğlan babası yine cevap alamadan geri döner.Çünkü kız evi naz evidir.Kız evine üçüncü ziyarette maddi duruma göre hediye (Baklava,çikolata) alınarak götürülür.Oğlan babası bu kez biz geldik gitmeyiz,kuzu kurban kabul etmeyiz,bu kızı Allah yazdıysa gelin almak isteriz der.Eve
getirilen hediye kız evi tarafından kabul edilirse oğlan evini görmeceye (kız ile oğlanın biribirini görmesi) çağırır.Kız ile oğlan görüştükten sonra kız babası yakın bir akrabası vasıtasıyla kızının fikrini sorar.Kız babam bilir derse gönlü var demektir.Bundan sonra söz kesilir.Arkasından oğlan tarafı nişan ister.Nişandan sonra bir gün alırlar ve kızın evine kesene (Kıza altınını,elbisesini ve çeyizini götürmek)giderler.Kesene kızın çeyizini evine serer.Kesene Perşembe günü gider düğün cumartesi akşamı kına ile başlar.Kına gecesi gelinin tüm tanıdıkları ve arkadaşları gelerek gelini giydirip süslerler.Gelin odaya gelince alkışlanır ve oturmadan oynatılır.Bundan sonra meydan genç kızlara kalır.Ve uzun bir süre söyleşirler.Birbirlerini överler,türkü söylerler.Oyun faslı bittikten sonra sıra geline kına yakmaya gelmiştir.

YAYLA GELENEĞİ


İklimi nemli ve sıcak olan ilçemizde tarımsal üretimin gelişmediği ve turizmin olmadığı dönemlerde hayvancılıkla geçinen yöre halkı hayvanların
ilkbaharda otlak ihtiyacı için yaz yurduna Temmuz ve Ağustos aylarında başyaylaya Eylül ve Ekim aylarında da güzlüğe gitmektedir.Günümüzde ise daha çok iklim ve nostaljik sebeplerle Mayıs Eylül ayları arasında yaylalara gitmektedirler.Geçmişte barınak olarak inler,kümeler,taştan yapılmış çivliklerde ikamet edilirken ve at ,deve ve eşeklerle yayla göçü gerçekleştirilirken günümüzde motorlu araçlarla ulaşıma elverişli yayla yolları günübirlik yayla gidiş-gelişine olanak sağlamış,yayla evleri kalıcı konut halini almıştır.Çoğu yaylada elektrik ve su imkanı yaylalarda yöre halkının kentsel imkanlara kavuşmasını sağlamıştır.

İMECE GELENEĞİ

Özellikle kırsal kesimdeki köylüler,köyün ortak işlerini imece usulüyle çözdükleri gibi ,birbirleriyle de kendi aralarında özellikle ekim ve hasatlarda yardımlaşma geleneği günümüzde de halen devam etmektedir.

Leave a Reply